Vissen vanuit de Bellyboot

In deze korte intro zal ik,Gerrit Feenstra, een korte uitleg geven over mijn favoriete manier van vissen. Namelijk vanuit de bellyboot.
Ik heb ook een Linder, maar die word weinig gebruikt. Ik zal proberen uit te leggen waarom mijn voorkeur uitgaat om met een grote binnenband het water op te gaan.


Mijn favoriete manier, de bellyboot

Ok je hebt misschien iets sneller koude voeten, maar een goed excuus is dan weer dat het echt sport vissen is wanneer je een hele dag tegen windkracht 5 in moet peddelen.Dit “nadeel”neem ik dan ook maar voorlief als we een dag het water opgaan en de golven iets hoger zijn dan we graag hebben.Of wat te denken als het kwik in de winter amper boven het nulpunt uit komt,dit is een periode waarin we vaak havens opzoeken waar geen boten mogen komen, kortom zolang er geen ijs ligt kun je ons overal tegenkomen.
Het grootste voordeel is misschien wel de beleving en het genieten,midden in het water het enigste geluid wat je hoort is een kwakende eend of een flipper die soms net uit het water komt en met een beetje geluk je slip na het haken van een mooie vis.


Ook met hoge golven !

Het boven op de vis zitten en ze letterlijk onder je voeten omhoog zien komen is iets waar ik elke keer weer van geniet.
Een groot voordeel t.o.v. een boot vind ik toch de mobiliteit, misschien niet op het water maar zeker wel tijdens het rijden naar je vis stek en daarbij komt ook nog dat je geen trailerhelling nodig hebt.Je gooit hem achterin en rijdt lekker vlot naar je bestemming,daar aangekomen is mijn ervaring dat alles sneller te water ligt en je klaar bent om te vissen.De mindere mate van mobiliteit op het water compenseer ik met een goede voorbereiding.Met andere woorden waar wil ik gaan vissen.Sindskort is dit een stuk makkelijker nu ik een raymarine dragonfly met navionics kaart heb,maar hierover later meer.


Alles binnen handbereik, en snel te water

Eenmaal te water maak ik al peddelend mijn hengels in orde en kies ik het aasje wat die dag zijn best mag gaan doen om een mooie vis te verleiden. Waarbij de handhengel meestal uit een dropshot bestaat is de keuze voor de steunhengel afhankelijk van het type water,is er veel snoek aanwezig dan maak ik vaak de keuze om een aasvis met de fireball te monteren.Maar een “sleepje” om de grote oude snoekbaars te verrassen is zeker iets om niet te vergeten.Ook word de steunhengel vaak gebruikt om technieken uit te proberen.


Bijna onmogelijk om hier met een boot te vissen

Nu we op het water zitten en klaar zijn om te vissen kunnen we opzoek naar de mooie taluds dieptes en stekken waar we misschien vis kunnen verwachten.Zeker met een bellyboot kun je in hoekjes en gaten komen waar je met een boot niet kunt komen of wat te denken over wateren waar een motor verboden is.Dit soort wateren zijn meestal niet druk bevist ,maar hebben vaak wel een mooi bestand aan vissen.Dit zijn vaak oude zandputten of grindgaten.Hier zijn vaak ook strandjes gemaakt voor recreatie dus je hebt een prima instap plek.Met in en uitstappen levert dit soms ook vreemde blikken op van de mensen die op een zonnige dag lekker van het water en de zon genieten.Zeker als je dan even later een grote snoek of snoekbaars weet te vangen komt het wel eens voor dat enkele niet weten hoe snel ze het water uit moeten.Dan is het genieten van je vangst en de duimen die soms omhoog gaan van de mensen op de kant.


Verrassende omgevingen


Dicht bij de natuur

Hopelijk heb ik jullie een beetje inzicht kunnen geven waarom ik graag de vanuit de bellyboot vis, in een volgend deel zal ik verder ingaan op de techniek en apparatuur die ik gebruik in de belly.

Voor meer info over de FryskeStrjitteFiskers klik hier

Dit vind je misschien ook leuk...