Vissen met natuurlijk aas

Het vissen met natuurlijk aas

Het vissen met natuurlijk aas is een visserij die je op verschillende manieren kunt beoefenen. Van het actief aanbieden van een voorn aan een fireball, tot een vette zeevis zoals haring of sardine statisch op de bodem. Ook zijn er verschillende manieren om met natuurlijk aas onder een dobber te vissen, bijvoorbeeld door te slepen of horizontaal/verticaal aan te bieden.
In een volgende serie artikelen zal ik jullie proberen mee te nemen in deze verschillende manieren van vissen, te beginnen met een uitleg hoe ik het aanpak tot de praktische uitleg van het maken van de verschillende soorten systemen.

op een voorn of een bleitje, super natuurlijk aas

Het in de winter aanbieden van een aasvis statisch op de bodem is een beproefde manier. De snoek ligt in de winter op of dicht tegen de bodem en wil het liefst zo weinig mogelijk doen om aan zijn eten te komen. Een snoek, die koudbloedig is, wil zich eigenlijk niet teveel inspannen omdat hij op deze manier onnodige energie verspilt, en zal in de statisch aangeboden aasvis een gemakkelijke prooi zien. Op deze manier hoeft hij zich niet teveel in te spannen en vult hij zijn reserves zelfs aan om de lange winter door te komen. In mijn ogen zal de snoek nu dan ook graag iets pakken wat wordt aangeboden op een presenteerblaadje.

Statisch op de bodem

De beetregistratie voor de ze manier van vissen kan op verschillende manieren, ik maak gebruik van een deadbait pencil gecombineerd met een beetmelder. Op deze manier merk ik elke beroering van de aasvis op. Tilt de snoek de aasvis op en doet verder niks zal de deadbait pencil gaan liggen , maar gaat mijn pieper nog niet af. Nu weet je wel dat er iets bij het aangeboden aas zit. Is de bodem smerig en liggen er veel bladeren, of is de bodem zeer zacht, kun je de aasvis laten zweven net boven de bodem. Een manier hiervoor is het gebruik van een balsa houtje of een pop up balletje. Ik maak bij deze manier van vissen gebruik van een takel en een vrijloop systeem voor wat betreft het lood. Zo zal, wanneer de snoek het aas pakt, hij of zij geen weerstand voelen en kan hierdoor vrij wegzwemmen met de aasvis. Zorg is nu dat je op tijd aanslaat ivm de takel, in de regel blijkt wanneer je tot 10 telt en dan de haak zet dit voldoende is. En sla je een keer mis, ook dat hoort erbij. Alles beter dan een snoek die jouw takel doorslikt.

Natuurlijk aas secuur droppen met een voerboot

Ben ik aan het vissen en merk ik dat de snoek wat hoger in het water actief is, verander ik mijn manier van visserij en plaats een ‘gewone ’snoekdobber. Je heb verschillende soorten dobbers hiervoor waar ik op een later moment op terug zal komen. In mijn ogen is ook dit een effectieve manier van vissen. Je kunt de aasvis namelijk op een hele natuurlijke manier aanbieden, en in de verschillende waterlagen. Ook vis je veel water af wanneer je gebruik maakt van een dobber die je laat mee driften op de wind. Dit systeem is simpel om te maken zodat je snel kun schakelen. Wanneer je de dobber hebt geplaatst monteer je een onderlijn met een wat grotere maat dreg, vaak maat 1 of 2, en prik je deze door de rug van de aasvis. Gebruik je een grote aas vis kun je nog gebruik maken van een extra stinger in de flank van de vis.

Verschillende manieren, altijd anders dan anderen

Gaan we met de boot op pad sleep ik graag met grote aasvissen. Mee laten driften op de wind met behulp van een driftzak of lekker rustig met de fronttroller. Voordeel hiervan is dat je op plekken kunt komen die je vanaf de kant niet kunt bereiken en dus effectiever en op elke diepte je aasvis kan aanbieden. Er zijn speciale sleepdobbers te krijgen die we hiervoor gebruiken, voordeel van deze dobbers is dat ze zo zijn ontworpen dat de lijn, wanneer we gaan varen, klemgezet word in of onder de dobber zodat deze tijdens het slepen niet af kan zakken naar het aas. En je dus altijd zeker weet dat je op de diepte sleept die jij hebt bepaald voor dat moment. Snoek maar ook snoekbaars zal zeker gecharmeerd zijn wanneer je de aasvis op deze manier aanbied.

Als laatste vis ik ook vaak met een visje, liefst een kolblei, aangeboden alleen op een fireball. Wanneer je je materiaal goed op elkander afstemt is de aanbeet op natuurlijk aas in mijn ogen vele malen mooier dan die op kunstaas. De snoek of snoekbaars pakt het aangeboden aas en zwemt weg, nog niet wetend dat hij gefopt is. Dit zal het uiterste van je zenuwen vergen omdat je nu even zult moeten wachten met aanslaan. De spanning die daarbij komt kijken, op de manier hoe ik met de fireball vis, vind ik niet te omschrijven. Natuurlijk zijn er ook roofvissen die vol op het visje vliegen, maar dit zijn toch vaak de kleinere exemplaren. De expliciete manier van hoe ik met de fireball vis zal naar voren komen in een volgend artikel.

Gevangen op natuurlijk aas

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie