Vissen met de fireball deel 2

In deel 1 van het vissen met de fireball heb ik de fireball zelf besproken en deze keer zijn de hengels die ik hiervoor gebruik en mijn favoriete dyneema lijnen aan de beurt. Welke hengel is het handigst en vist het prettigst bij het gebruik van de fireball ? Moet het een lange hengel zijn of juist kort, parabolisch of niet, allemaal vragen die bij je opkomen als je nog niet veel met deze techniek heb gevist.

Voor het vissen met de fireball gebruik ik meestal 2 hengels , een actieve en passieve hengel. Eén hengel staat in de steun en de andere hengel houd ik in de hand. De hengel die ik in de hand heb is bij mij bij voorkeur een baitcaster. Dit is iets wat je voor jezelf uit moet zoeken wat jij fijn vind vissen.

Ik gebruik bij de baitcaster een reeltje van het merk Daiwa, type Vento, waarbij je met 1 druk op de knop een paar centimeter dyneema kan ophalen wanneer de bodemgesteldheid dit vraagt. Dit verhoogt de accuratesse en werkt uitstekend.

Mijn handhengel heeft een lengte van 1,90 meter, niet te kort en niet te lang. Hij mag niet te slap zijn en moet zeker een goeie body hebben om de haak goed te kunnen zetten. Die extra power in de hengel heb ik ook nodig, omdat ik vaak aan de hengel die ik in de hand houd, ook een zwaardere fireball met een grotere aasvis monteer.

Ik gebruik hiervoor een baitcaster van SPRO uit de Henk Simonsz Multitec-M serie van 10-40 gram. Dit is een zeer lichte hengel die in combinatie met een licht reeltje de hele visdag in de hand te houden is en precies doet wat ik van een hengel onder deze omstandigheden verwacht.De steunhengel is voorzien van een molen. Deze hengel is iets langer, circa 240 cm, dit omdat deze niet in de weg zit wanneer ik met beide hengels aan de zelfde kant van de boot wil vissen. Ik gebruik hiervoor een hengel met een werpgewicht tot 40 gram, met een mooie parabolische actie, zodat deze aanbeten goed op kan vangen en de haak goed gezet wordt.

De lijn die we gebruiken hoeft in mijn ogen niet al te zwaar te zijn, tot 7 kg is voldoende. Spreken we van tevoren af dat het een dag wordt waarbij we met hele grote aasvissen aan de slag gaan dan gaat de spoel met 13 kg dyneema op de molen.

Voordeel van dyneema van 7 kg is dat het wat dunner is en dus minder weerstand heeft in het water, dit is belangrijk omdat je vaak recht onder de top vist en je bij een iets hogere snelheid toch de bodem bereikt met je aasvis. Hoe dikker de lijn hoe groter de weerstand in het water, iets wat vaak wordt onderschat.
Hoe we de fireball met dode aasvis het beste kunnen aanbieden aan de roofvis komt in het volgende deel aan bod!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie