Vissen met de fireball – Deel 1

Het vissen met de fireball met daarop een mooie voorn of spiering is in mijn ogen een van de effectiefste manieren van vissen. Het op de juiste wijze aanbieden van de aasvis op de fireball kan op sommige dagen vele malen effectiever zijn dan kunstaas. Je kunt met een fireball namelijk op vele verschillende manieren vissen. 1 daarvan, het diagonalen of slepen met de fireball, is wat ik het liefst doe. De aanbeten zijn vaak hard, maar wanneer het een wat grotere vis betreft toch ook weer niet, je merkt dat deze grotere exemplaren er vaak in gaan ‘hangen’en lijkt het in eerste instantie of je een plastic zak gevangen hebt. Tot de plastic zak in de gaten krijgt dat zij gehaakt is en zal proberen zich van de haak te ontdoen.

Laten we beginnen met de fireball zelf. Deze zijn er in verschillende soorten en gewichten, de fireball die ikzelf gebruik is de Explosion deadbait van SPRO, deze bevalt me goed hij ziet er mooi uit en is voorzien van 2 oogjes aan de onderzijde waar je je extra lijntjes met een dreg aan kunt bevestigen. De meeste fireballs zijn namelijk uitgerust met 1 oogje. Wil je een grotere voorn of spiering op de fireball dan is dat 2e oogje handig om nog een tweede dreg op de aasvis te prikken, zo kun je voorop en achterop de aasvis een dreg plaatsen. Welk gewicht je kiest is afhankelijk van de grote van de vis, en natuurlijk de diepte van het water. Sleep ik met een klein visje, kun je gerust met een fireball met een gewicht van 14 gr aan de slag. Voordeel van een zo laag mogelijk gewicht is dat het weinig invloed heeft op de actie van het visje.

Het kan natuurlijk ook op een andere manier door een losse stinger bij te plaatsen. Wat je vaak ziet is dat deze dan net te kort of te lang is. Wanneer je ze zelf maakt en bevestigd op de fireball, kun je ze zo lang of kort maken als je zelf wil. Dit ziet er in mijn ogen een stuk netter en professioneler uit. De staaldraad die ik hiervoor gebruik heeft een sterkte van 9kg en ik bevestig hieraan een dreg maatje 4.

Waar ik ook naar kijk is de haak op de fireball, deze moet niet te dik zijn maar mooi dun. Dit is belangrijk omdat je de fireball door het harde stuk van het hoofd van het aasvisje moet drukken, tussen de ogen. Wanneer de haak te dik is gaat dit niet makkelijk en heb je de kans dat de neus van het visje gaat uitscheuren. Doordat de fireball een mooie korte haak heeft en dus geen lange haaksteel door het lichaam van het visje hoeft, heeft dit dus geen invloed op de actie van het visje deze behoud dus zijn natuurlijke actie. 

Tot zover het eerste gedeelte met info over de fireball zelf, in het volgende deel gaan we wat dieper in op welke hengels wij hiervoor gebruiken en welke dyneema.

Willem Zijlstra

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie