SPRO Mega Bony Shaker

SPRO Mega Bony Shaker

Door Yvo Bindels

Nu we weer in de wintermaanden zitten en de watertemperatuur verder daalt, worden de roofvissen over het algemeen iets minder actief. Dat wil zeker niet zeggen dat ze minder goed vangbaar worden, maar vraagt om een aangepaste aasaanbieding die gemiddeld genomen iets rustiger mag zijn. Uiteraard zullen pluggen en shads met druk kwispelende schoepstaartjes nog wel eens in de smaak vallen, maar er zijn ook periodes dat de snoekbaarzen overduidelijk een voorkeur hebben voor shads met een minder uitbundige actie.

Voor dit soort werk heeft SPRO de populaire Komodo en Bony Shad serie uitgebreid met de Bony Shaker, een kwalitatief hoogwaardige shad met vorkstaart. Na de succesvolle introductie van de Bony Shaker in de maten 80 mm, 95 mm en 140 mm, is sinds dit najaar de Mega Bony Shaker 230 op de markt gekomen.


De Bony Shaker 140 verzwolgen.

De Mega Bony Shaker is 23 cm lang en mede dankzij dit formaat een perfecte winterhap voor grote snoekbaars. Tijdens de eerste winterse visdagen op de rivier hebben de snoekbaarzen het dan ook al gelijk aan den lijve mogen ondervinden. De shad werd de nodige keren snoeihard geattaqueerd door prachtige snoekbaarzen. Vooral bij het bijna stilhouden van de shad vlak boven de grillige bodem, klapten ze er vol overgave op!


De Mega Bony Shaker is een ideale winterhap.


Gevangen aan het extra dregje.

De Mega Bony Shaker heeft dankzij de juiste rubbersamenstelling een opvallend directe actie. Het vorkstaartje reageert al direct op de minst geringe trilling. De inkepingen in de body van de shad zijn hier mede verantwoordelijk voor. De Mega Bony Shaker is daardoor ook uitermate geschikt om aan de steunhengel te vissen. Door de gestroomlijnde vorm van de shad is er minder waterweerstand wat als voordeel heeft dat er dus minder loodgewicht noodzakelijk is voor een goede controle bij de bodem.

Zeker bij een verfijnde shad als de Mega Bony Shaker is een uitgekiende montage van belang. Ik gebruik steevast een jighaak maat 5/0, die perfect in de hookpocket uit de rug van de shad komt. Met een drup secondenlijm lijm ik de shad vast tegen de jigkop.


Bij jighaak maat 5/0 komt de haakbocht mooi uit de hookpocket.


De Mega Bony Shaker keurig geprepareerd.

De hakingskans optimaliseer ik met een extra Gamakatsu Twinex-dregje maat 2 op de rug van de shad. De stinger maak ik precies zo lang dat het contrahaakje wederom in de hookpocket past. Zo blijft de shad perfect in balans en is een optimale aasaanbieding verzekerd.

Roofvisgroet,
Yvo Bindels

Dit vind je misschien ook leuk...