Spro Leoza Baitcastingreel: kleine krachtpatser

Door Wilfred van Nunen

Lange tijd viste nagenoeg iedere roofvisser met een molen. De reel bleef voorbehouden aan zeevissers. Met de komst van linkshandige modellen zijn echter veel zoetwatervissers ook op een reel overgestapt omdat deze toch een aantal aantrekkelijke eigenschappen bezit.
Gecontroleerde lijnafgifte bijvoorbeeld, en de directe overbrenging, waardoor een reel doorgaans meer ‘power’ heeft dan een gemiddelde molen.


Met de LEOZA introduceert Spro een baitcastingreel die zowel verticaalvissers met lichte aasjes als de roofvissers die graag zwaarder kunstaas werpen aanspreekt!

Vanwege zijn gewicht van 232 gram mag de LEOZA een lichtgewicht genoemd worden. Met zijn mat- en zwartaluminium uiterlijk straalt de LEOZA tegelijkertijd klasse en degelijkheid uit. Dankzij het toegepaste materiaal (aluminium) en de uitsparingen in de handle en sterslip, is een maximale gewichtsbesparing bereikt zonder dat de onderdelen aan kracht inboeten. Goed nieuws voor de liefhebbers van het verticalen die hun lichte en strakke hengel op deze manier optimaal in balans kunnen houden.

De reel ligt prettig in de hand en de sterslip laat zich makkelijk bedienen. Uiteraard beschikt de LEOZA over een fijn instelbare magneetrem.


Fijn instelbare magneetrem en gemakkelijk te verwisselen spoel.

Tip: Stel deze zó af dat de spoel na ontgrendeling, op het moment dat het kunstaas op de grond valt, meteen stopt met draaien. Het gooien van pruiken is dan nagenoeg uitgesloten.

Is de LEOZA uitsluitend geschikt voor het lichte verticaalwerk? Nee hoor! Dankzij zijn sterke constructie, 10 kogellagers en inhaalsnelheid van 6.3:1 is hij ook uitstekend inzetbaar bij het werpend vissen met grotere stukken kunstaas, zoals swimbaits, jerkbaits, spinners en spinnerbaits.


Ook zwaardere baits zoals The Rat laten zich zeer prettig vissen met de Leoza.

Speciaal voor de liefhebbers van deze visserij is de LEOZA voorzien van een extra bijgeleverde Power Handle. Tijdens het binnenvissen van een zwaardere swimbait en spinnerbait ligt dit véél prettiger in de hand dan het bescheiden standaard handgreepje voor ‘tussen duim en wijsvinger’. Ook tijdens de dril van een snoek geeft die single power-handle letterlijk en figuurlijk veel meer houvast.


Betere grip, meer controle.

Tijdens een week intensief werpen met groot kunstaas in de brakke Zweedse scherentuin gaf de LEOZA geen krimp en werd een groot aantal snoeken veilig naar de boot gedirigeerd. Terecht heb ik ‘m een vaste plek in mijn uitrusting toebedeeld!

Wilfred van Nunen

klik Hier voor meer informatie over de Leoza

Dit vind je misschien ook leuk...