SPRO HS PRO-Series

Door Eddy te mebel

Al enige tijd is er een nieuwe serie roofvishengels op de markt voor verschillende doeleinden en mijn oog viel al snel op de jerkbaithengels, mede omdat ik op zoek was naar een nieuw exemplaar. Ik heb gekozen voor een medium-uitvoering. Deze leek mij voor mijn visserij en omstandigheden het meest universeel.


Tijd om met deze universele hengel eens flink aan de gang te gaan.

Afgelopen winter ben ik uitgebreid aan de gang gegaan met deze hengels.
Deze HS Pro-Series jerkbaithengels bestaat uit 3 modellen, te weten:
– De Medium Jerk & Cast BC, met een werpgewicht van 15 tot 50 gram,
– de Medium-Heavy Jerk & Cast BC, met een werpgewicht van 30 tot 85 gram en de
– Heavy Jerk & Cast BC met een werpgewicht 50-120 gram.

Alle 3 zijn ze 1-delig en hebben een lengte van 195cm; de ideale lengte voor het jerkbaitvissen. Ongeacht of je nu vanuit de boot of vanaf de kant vist, raad ik iedereen van harte aan om een hengel onder de 2 meter te nemen. Langere, strakke hengels gaan ook wel, maar dan wordt het vissen vermoeiender. Zeker als je de hele dag door wilt jerken, kan het tikken op werken gaan lijken.

Afwerking
Zelf ben ik nogal kritisch als het om de afwerking van hengels gaat. Dit komt omdat ik in het verleden regelmatig zelf hengels heb gebouwd. Als eerste kijk ik altijd of de ogen er allemaal recht op staan en ook de harde en zachte kant van de hengel speelt een rol.

Het liefst zie ik op de hengel een kurken handvat dat van goede kwaliteit is, dus zonder dat er vele gaatjes in het kurk zitten die flink dicht geplamuurd zijn. Deze hengels voldoen wat mij betreft aan al deze bovenstaande punten en zien er dus super uit met de mooie blauwe kleur. Het is eens wat anders dan al die antracietkleurige hengels!

In eerste instantie ging mijn voorkeur uit naar een 2-delige hengel omdat deze handiger zijn voor transport, maar daar ben ik van teruggekomen! Mede omdat de totale lengte toch redelijk kort is heb je daar alleen maar profijt van tijdens het vissen. Het is zelfs een groter voordeel dat de hengel 1-delig is.

De 8 geleideogen (stevige 2-potige) zijn goed over de hengel verdeeld en er is goed nagedacht over de reelhouder, er zitten namelijk aan de onderkant 2 inkepingen in: eentje voor de middelvinger en eentje (de voorste) voor de wijsvinger. In combinatie met een platte reel ligt deze reelhouder erg prettig in de hand wat zorgt voor meer controle.


De reelhouder ligt heerlijk in de hand.

Licht en zwaar kunstaas
Aangezien ik erg graag met wat groter kunstaas vis, stond voor mij direct de vraag centraal of deze hengel voor mij wel pittig genoeg zou zijn. Op de hengel staat dan wel dat deze geschikt is tot 50 gram, maar je kunt er weldegelijk meerdere kanten mee op. Zo kan een klein plugje wel een hele grote schoep hebben en dus zwaar trekken, terwijl je met deze stok ook moeiteloos een grote swimbait binnen vist.


Zonder enig probleem trol ik zelf met grote BBZ-1 Swimbaits

Zelf trol ik met deze hengel bijvoorbeeld de grote en snel zinkende BBZ-1 Swimbait zonder enige moeite. Daarbij hang ik dan ook nog eens een 40 grams wartelloodje vooraan de onderlijn. Dit om de BBZ op grotere diepte te laten zwemmen. Nu betrap ik me er op dat ik deze hengel voor diverse doeleinden gebruik: werpend vanaf de kant, vanuit de boot, trollend met diverse grote stukken kunstaas en zelfs verticalend met groot aas. Als je rustig werpt, kun je kunstaas nemen dat nog wel ruim 30 gram zwaarder is dan aangegeven.

Deze hengel bevalt me zo goed, dat de kans erin zit dat ik de Medium/Heavy ook nog ga aanschaffen. Zeker gezien de prijs, die gerust ‘goedkoop’ genoemd mag worden.

Eddy te Mebel

Meer weten over de HS Pro-Series? Hier

Dit vind je misschien ook leuk...