SPRO doodaas dobbers deel 1

De nieuwe doodaas dobbers van SPRO zijn buiten dat ze er goed uit zien, van een goede kwaliteit. Ze zijn gemaakt van FOAM en kunnen tegen een stootje. Het voordeel van dit materiaal is dat wanneer je een keer je dobber tegen een brug gooit deze niet meteen doormidden breekt.

Ook de kleuren zullen je aanspreken; deze zijn duidelijk zichtbaar, ook op grotere afstanden. Deze nieuwe dobbers, gevist op de juiste manier en goed afgesteld, zullen je helpen de meest voorzichtige aanbeet snel op te merken zodat je op het juiste moment de haak kunt zetten.


Uit uitgebreide serie doodaas dobbers voor diverse visserijen

We beginnen met de SPRO Pike Cigar Float (in 8 en 15g) en de SPRO Pike Cigar weighted float (in 20 en 30g). We gebruiken deze doodaas dobbers wanneer we statisch op de bodem vissen en elke minimale vorm van een aanbeet willen kunnen zien. Het wil wel eens gebeuren dat een snoek de aasvis oppakt en deze terplekke opeet. Een beetverklikker zal dan niet afgaan terwijl de Cigar Float plat op het water zal gaan liggen omdat de snoek het aas iets zal moeten optillen alvorens hij hem naar binnen werkt.

Om deze dobber op de juiste manier af te stellen gaan we als volgt te werk: We beginnen met het op de lijn schuiven van een rubber stoppertje gevolg door een kraaltje, hierna schuiven we de Cigar Float op de lijn gevolgd door een schuiflood of een vast-loodsysteem van 18/20 gram. Dit pas je aan de diepte van het water aan en de grootte van je aasvis. Onder het lood doe je een tonwartel zodat je daar je doodaastakel aan kunt bevestigen.

Begin met het uitpeilen van de stek waar je wilt gaan vissen. Wanneer je de juiste diepte hebt gevonden zet je het rubberen stoppertje op de juiste plaats op de lijn. Let op: om de Cigar Float goed af te stellen zet je het stoppertje 30 cm hoger, dit om zeker te weten dat je takel goed plat op de grond ligt.

Wanneer je banksticks gebruikt plaats je nu de hengels erop en draai je de lijn strak tot de dobber in een hoek staat van ongeveer 45 graden. Wanneer je nu een aanbeet krijgt zal de Cigar Float gaan liggen of hij zal onder het wateroppervlak verdwijnen en wegzwemmen samen met de vis die jouw aasvis heeft gepakt. Als extra zekerheid zou je nog gebruik kunnen maken van een beetverklikker op de bankstick. Wacht niet te lang met aanslaan, je vist immers met een takel!


Goed zichtbaar, zelfs op grote afstand

De manier waarop je de Cigar Weighted Float afstelt is iets anders dan de niet-uitgelode versie. Hoe je hem verder bevestigt en het plaatsen van het stoppertje, blijft hetzelfde. Je stelt alleen de Weighted Float niet af in een hoek van 45 graden, maar je zorgt ervoor dat alleen het rode puntje nog zichtbaar is boven water.

Je kunt hier minder lood gebruiken (10-12 gram) omdat deze dobber van zichzelf al uitgelood is. Het lood wordt nu gebruikt om de aasvis op diepte te krijgen. Wanneer de snoek nu je aasvis oppakt zal de dobber een stuk omhoog komen en aan de hand daarvan kun je dus zien of er iets bij het aangeboden aas zit. Deze dobber is nog gevoeliger dan de niet-uitgelode versie en zal bij de minst of geringste aanraking met het aas al een stukje omhoog komen.


Laat de winter maar komen

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie