SPRO doodaas dobbers deel 2

 Nadat we in het vorige artikel hebben doorgenomen hoe je de Pike sigar float kunt inzetten bij het vissen met dode aasvissen, gaan we nu verder met de ‘Pike blade float’. Deze dobber die voorzien is van een kunststof vlaggetje bovenop, is te verkrijgen in 10, 15, 25 en 35 gram. Veel variatie in gewicht om de voor jouw juiste dobber uit te kiezen en te gebruiken.

Snoek of snoekbaars, alles is mogelijk

Door de felle kleuren bovenop kun je deze dobber uitermate goed gebruiken voor het vissen op grotere afstanden. Dit is belangrijk omdat je de Pike blade float in kunt zetten als een soort zeildobber. Door het vlaggetje bovenop is hij een prooi voor de wind en die wind kun je gebruiken om hele grote stukken van het water af te vissen. Wanneer de roofvis statisch op de bodem ligt kun je de aasvis aanbieden dicht tegen de bodem, maar in het voorjaar of zomer wanneer de vis zich vaak in de bovenste lagen van het water bevind kun je zo de aasvis aanbieden op bijvoorbeeld half water.Ook dit model is gemaakt van een stevige foam die je niet zomaar kapot gooit tegen bijvoorbeeld een brug of een hoge kademuur. De bevestiging van het ‘vlaggetje’ bovenop de ‘pike blade float’ gaat door tot in het bolle gedeelte. Hierdoor zal deze niet zomaar afbreken, in tegenstelling tot  modellen waarbij dit onderdeel van de dobber er op gelijmd zit.

Het systeem waar we mee vissen is simpel maar effectief. Ga als volgt te werk: Begin met het op de lijn schuiven van een rubberen stoppertje, daarna een kraaltje en schuif hierna de Pike blade dobber op de lijn. Ik gebruik hiervoor altijd een speldwartel om de dobber op te bevestigen. Zo kan ik altijd snel van dobber wisselen wanneer ik met een grotere of juist kleinere aasvis wil gaan vissen.

Het complete systeem hoe ik ermee vis

Hoe groter en zwaarder de aasvis hoe zwaarder de dobber. Doe je dit niet zal het gewicht van het lood wat je gebruikt en het gewicht van het aas de dobber dieper laten zinken. Dit is niet wenselijk omdat je de aasvis wil laten driften op de wind. Hoe dieper de Pike blade float in het water ligt des te meer weerstand, wat het drijfvermogen niet ten goede komt. Nu schuif je een kogellood op de lijn van 12 tot 18 gram en daarna een speldwartel.  Vervolgens werk ik het geheel af met een stuk krimpkous.

Hierna bevestig je de takel. Deze bestaat uit stuk staaldraad of fluocarbon met daaraan een enkele dreg. Wanneer ik met fluocarbon vis gebruik ik vaak de SPRO Norway leader 0.60 mm met een trekkracht van 22,8 kg. Een mooie lijn die praktisch onzichtbaar is voor de vis. Als staaldraad kun je de SPRO pike fighter 7×7 Brown Soft Wire 0.65 mm met een trekkracht van 18,5 kg  gebruiken. Dit is een soepele lijn en ook heel geschikt voor het maken van een doodaas takel.

De blade float driftend ingezet
Knip nu een stuk onderlijn af van ongeveer 30 tot 50 cm, dit is weer afhankelijk van de diepte van het water. Schuif een single crimp op de lijn en daarna de dreg, schuif het andere uiteinde in de single crimp en knijp deze dicht. Aan de andere kant van de lijn bevestig je een tonwartel om het systeem te bevestigen op de hoofdlijn. Om alles er netjes uit te laten zien kun je ervoor kiezen om met krimpkous ook dit geheel af te werken.Bij het water probeer je eerst de juiste stek te bepalen onder andere door uit te zoeken waar de wind vandaan komt. Daarna begin je met uitpeilen van de diepte. Heb je die gevonden zet je het rubberen stoppertje op de gewenste hoogte. Haal nu de dreg door de rug van de aasvis.

Zorg dat je je materiaal op orde hebt

Om er zeker van te zijn dat alles goed op zijn plaats blijft zitten kun je op de dreg die door de rug van het visje zit een stoppertje maken. Wanneer je met een grote aasvis vist kun je er voor kiezen om een stinger te bevestigen, zodat je een extra dreg kunt plaatsen. Doordat je de dreg door de rug van de aasvis prikt, zal deze horizontaal in het water komen te hangen. Al met al een zeer attractieve aasaanbieding.

Succes met deze super doodaas dobbers

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie