Het vissen met lepels deel 2

In het vorige artikel heb ik verteld over hoe je met een lepel kunt vissen op verschillende manieren en welke lepel in mijn ogen het meest geschikt is voor een bepaalde visserij, zoals het werpen of slepen. Ik wil nu wat dieper ingaan op de manier hoe ik mijn lepel op diepte houd tijdens het slepen en hoe ik mijn lepel er anders uit laat zien dan anders en zo de vangsten probeer te vergroten.

 

 

Hoe je de lepel op diepte houdt tijdens het slepen is op zich heel simpel. Ik pak het op de volgende manier aan. Als eerste bepaal je op welke diepte je de lepel wilt laten lopen. Dit bepaal je aan de hand van het jaargetijde en de diepte van het water. In de winter zit de snoek toch meestal in de onderste regionen van het water. Meestal laat ik de lepel in de winter niet dieper lopen dan 1,5 / 2 meter, dat is op mijn thuis water een halve meter boven de bodem. En dan kom ik even terug op een vorig artikel, een snoek zal zelden naar beneden duiken naar zijn prooi, omdat hij die daar simpelweg niet ziet, zijn ogen staan immers boven op zijn kop. In de zomer sleep ik de lepel wat hoger en heb ik er soms niet eens lood voor, vaak loopt de lepel dan nog geen halve meter onder het wateroppervlak.

Ik plaats nu een sleeplood voor de lepel, de sleeploodjes die ik gebruik zijn van SPRO, ze hebben mooie felle kleuren die op sommige dagen de vis ook activeren en zijn er in verschillende gewichten. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken door een op een stuk onderlijn een kogelloodje te maken met een stoppertje zodat deze niet kan schuiven.

Nu komt in mijn ogen het belangrijkste, en dat is je snelheid. Ik sleep een lepel altijd met behulp van mijn elektromotor, de benzine motor vaart stationair net iets te hard, wat invloed gaat hebben op de actie van de lepel. De lepel zal rond gaan draaien en zal wanneer je te hard vaart toch weer opwaartse druk gaan krijgen en toch niet, ondanks je lood, op de diepte blijven die jij wilt. Ik gooi de lepel een meter of 15 achter de boot en laat hem daar afzinken en bouw mijn snelheid dan langzaam op, dit heb ik meerdere keren geoefend naast de boot terwijl ik de lepel kon zien, ik wilde kijken en voelen op hengel hoe de lepel aanvoelt terwijl hij in mijn ogen de juiste actie heeft, met welke snelheid.

 

 

Wanneer ik de juiste snelheid heb, blijf ik zo varen en ga ook niet meer harder of zachter. Alleen wanneer de diepte gaat variëren geef ik wat meer lijn of juist wat minder. Ik waak er wel altijd voor niet té langzaam te gaan varen omdat door het lood de lepel snel afzinkt naar de bodem en je dan vaak rotzooi zal haken.

Hoe kun je nu  een lepel anders maken dan andere lepels? Wat ik vaak doe is een extra splitringetje tussen de lepel en de dreg, de dreg heeft nu meer bewegingsvrijheid en ik heb minder vaak missers. Je kunt ook een zogenaamde teaser op de dreg maken, deze kun je kant-en-klaar kopen bij de hengelsport zaak en hebben vaak felle kleuren. Ze zijn bedoeld om de rovers te activeren wanneer ze jouw lepel voorbij zien komen.

 

 

 

Wat je vaak ziet bij lepels is dat deze 2 gladde zijden heeft, ik schuur vaak 1 kant op zodat deze ruwer wordt en dus meer weerstand en dus herrie produceert in het water. Verder vervang ik zomers vaak de dreg voor een enkele haak, zo haak ik minder vuil en waterplanten en blijft de lepel beter lopen. Waar ik nu mee bezig ben is ratels monteren op de lepel. Dit doe ik door een stukje silicone slang op de lepel te maken en daar een buisje met rateltjes in te bevestigen. Ik ben hier nog mee aan het experimenteren, wat ik denk is dat de lepel de ratels versterkt en doorgeeft in het water.

 

 

Zo heb je alweer een aantal ideeën die je kunt uitproberen met je lepel, ik zou zeggen probeer het eens en laat je verassen !!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie