Het maken van een doodaas takel

Je kunt hele goede takels, kant-en-klaar in de winkel kopen. Waarom zou je zelf dan gaan prutsen om er een te maken? De belangrijkste reden is dat je bij het zelf maken altijd de perfecte takel voor jouw specifieke situatie van dat moment hebt. Als je de goede materialen hebt is het redelijk simpel om er zelf eentje te maken.

Benodigdheden:
– Tonwartel
– Krimpkous
– Gamakatsu Treble 13 maat 2 of 4
– Pike Fighter single crimps 1,5mm (Sleeve’s)
– Pike Fighter 7×7 brown soft wire 13,6kg
– Kniptang
– Sleeve-tang


De juiste benodigdheden voor het maken van je eigen doodaastakel

De takel waar je je dode aasvis aan bevestigt moet altijd op de juiste situatie zijn aangepast. Het verschil tussen de vis wel of niet haken hangt vaak af van de kleine dingen: zijn de haken scherp genoeg, is de afstand tussen de dreggen perfect en niet te groot of juist te klein? Daarom maak ik mijn takels het liefst zelf.

Voordat ik begin leg ik eerst alles klaar en knip de krimpkous op de juiste lengte. Haal ongeveer 50cm van de Soft Wire af.

Schuif eerst een stuk krimpkous op de lijn, daarna een sleeve en als laatste de dreg. Maak nu een lus en steek het uiteinde van de lijn door de sleeve, en weer een keer terug. Knijp nu de sleeve goed dicht. Als laatste schuif je de krimpkous over de dreg en verwarm je dit met bijvoorbeeld een aansteker zodat deze mooi sluit.


De krimpkous zorgt voor het netjes afmaken van de onderlijn en het afdekken van de crimps

Bij de volgende stap monteer je de tweede dreg op de lijn. De afstand tussen de haken laat je afhangen van de grootte van de aasvis. Schuif als eerste een sleeve op de lijn, knip een stukje softwire van 5 cm af en steek dat door de sleeve. Schuif de dreg op het stukje softwire en steek het andere eind weer in de sleeve zodat de dreg in een lus hangt. Nu kun je nog schuiven om de juiste afstand te bepalen. Wanneer je dit gedaan hebt knijp je de sleeve dicht. Schuif een stuk krimpkous over de dreg en verwarm het om het perfect af te werken.


Bepaal de juiste afstand en monteer de tweede dreg

Als laatste kun je kiezen voor het wel of niet monteren van een neushaak. Je kunt nu namelijk nog een zogenaamde neushaak aanbrengen op dezelfde manier als de tweede dreg. Ik gebruik vaak een neushaak wanneer ik mijn aasvis ver moet inwerpen (zeevis is zacht en scheurt snel uit). Gevolg is als je werpt dat de dreggen snel uit je aasvis kunnen vallen. De enkele haak doe je dan door de staartwortel zodat de vis hieraan hangt en er geen druk op de dreggen komt. Een nadeel van de enkele haak zou kunnen zijn dat wanneer je aanslaat je de dreggen niet makkelijk uit de dode aasvis slaat en de vis niet goed haakt.


Monteer de extra neushaak als je ver moet werpen

Tenslotte monteer je een tonwartel om het geheel compleet te maken. Schuif nu als eerste een stuk krimpkous op de lijn, daarna de sleeve, gevolgd door de tonwartel. Steek het uiteinde van de lijn door de sleeve en weer terug. Afwerken met de krimpkous en je eigen doodaas takel is klaar.


Ready to go!

Voldoening na het landen van een grote snoek op je eigen doodaastakel

Veel succes!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie