Doodaas tips

Wanneer je vanaf de kant of met de boot met doodaas op snoek gaat vissen, moet je uitrusting naar mijn mening uit een aantal belangrijke zaken bestaan voor het welzijn van de vis. Het vangen van een mooie wintervis is natuurlijk prachtig maar deze ook weer snel en ongeschonden terugzetten in het water is natuurlijk net zo mooi. Ik wil een paar materialen de revue laten passeren met daarbij een aantal doodaas tips waar je als visser je voordeel mee zou kunnen doen.

 

  1. De Onthaakmat

Wanneer je mooie snoek vangt wil je deze natuurlijk niet beschadigen. In de karpervisserij is het gebruikelijk om de gevangen vis te onthaken op een onthaakmat. Waarom zouden we dat dan niet gebruiken voor de snoek ? Het is in mijn ogen ondenkbaar dat we een vis onthaken op stenen of op bv een steiger waar we vanaf vissen. De gevolgen zouden kunnen zijn, dat je  de slijmlaag van de vis beschadigd welke hem beschermt tegen allerlei ziektes en infecties.

 

  1. Het schepnet

Is de vis gehaakt en uitgedrilt, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk op de kant krijgen om deze te onthaken en om een mooie foto te maken. Wanneer je er voor kiest om de vis te landen met een schepnet denk er dan aan dat een groot net een stuk vriendelijker is voor een grote snoek, het  kan in mijn ogen niet groot genoeg zijn. Er zijn verschillende soorten en maten te koop en gemaakt van verschillende materialen. Een schepnet met grote mazen en rubber gecoat heeft als voordeel dat de haken van je takel hier niet in kunnen blijven vastzitten. Ook de lengte van de steel is van belang, met een lange steel kun je overal goed bij en minimaliseer je de kans op het missen van een vis.

 

  1. Onthaak materiaal

Houd er rekening mee dat wanneer je een grote snoek vangt, de dreggen niet altijd vooraan in de bek van de vis zitten.  Gebruik daarom altijd een onthaaktang met een lange steel en handvat, de tanden van een snoek staan naar achteren gericht en zijn vlijmscherp, je hebt je handen opengehaald voor je het weet, met alle gevolgen van dien.  Ander voordeel is dat je een lange tang beter kunt gebruiken als hefboom om de haken te verwijderen.  Wat ook niet mag ontbreken is een goeie kniptang om in het ergste geval de dreg door te kunnen knippen als het onthaken niet lukt, ook kun je hiermee het staaldraad doorknippen wanneer een gulzige snoek de aasvis al doorgeslikt heeft voordat je aan kon slaan.

 

  1. Voerboot

Als je veel met doodaas vist weet je dat de aasvissen, en met name deze uit het zoute water zeer zacht en week worden. Een veel voorkomende probleem is dat tijdens het werpen je aasvis naar rechts vliegt terwijl je hem eigenlijk naar links had willen werpen.  Ik heb dit opgelost door veelvuldig gebruik te maken van een voerboot. Ik bespaar zo niet alleen veel aasvissen, maar kan op heel veel wateren verder uit de kant vissen en net op dat ene taludje mijn aas droppen.

 

  1. Handschoen

Als ik niet zeker weet waar de haken zitten wanneer ik de kieuwgreep wil toepassen, maak ik gebruik van een speciale handschoen.  Deze handschoen kan ik gebruiken wanneer ik koude handen heb maar er zitten ook verstevigingen op die je beschermen tegen scherpe tanden en haken. Belangrijk wanneer een vis in je handen begint te kopschudden en er dreggen buiten de bek hangen, is om goed vast te houden, deze handschoenen beschermen je ook tegen deze dreggen zodat jij je kan concentreren op het vasthouden van bv de snoek en je je over de rest geen zorgen hoeft te maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie