Special Force Spin 190

Door Han van den Eertwegh

Aangezien ik de laatste jaren wat meer op snoekbaars vis in de winter op de rivier, was ik op zoek naar een nieuwe verticaalhengel. Mijn oog viel op de nieuwe serie Special Force hengels. Hiervan heb ik de Spin 190 eens flink aan de tand gevoeld.


De eerste beproeving heeft deze nieuwe ‘verticaalstok’ prima doorstaan

Het is januari, koud en de rivier stroomt flink. De toegepaste technieken voor deze dag zijn backtrollen met grote shads op zware loodkoppen, verticalen tegen de oever en langs de stroomnaadjes. Voor deze laatste techniek heb ik de Special Force Spin 190 meegenomen, samen met een kleine Goldarc molen met een 0,09 mm lijntje met een trekkracht van 6,3 kg.

De eerste beproeving heeft deze nieuwe ‘verticaalstok’ prima doorstaanAl vissend met loodkoppen tussen de 18 en 24 gram, geeft de top van de hengel perfect door wat er onder water gebeurt. Het verschil tussen een harde en zachte bodem is duidelijk voelbaar, ook als de loodkop tegen een grote steen ‘tikt’ registreert de top van dit gevoelige hengeltje het feilloos.


De hengel houdt zich prima en vangt mooi de klappen op van de mokkende snoekbaars

Even later is het zover; de eerste aanbeet. Een knal op de hengel die niet te missen is. Tijdens de dril houdt de hengel zich prima en vangt mooi de klappen van de mokkende snoekbaars in de sterke stroming op. Een kwartiertje later volgt een tweede aanbeet… nu een heel voorzichtig naar binnen zuigen van de shad. Maar ook dit wordt prima doorgegeven aan mijn pols die in één vloeiende, omhooggaande beweging de voorzichtige aanbeet omtovert in een kromme hengel. Missie geslaagd, nieuwe verticaalhengel goedgekeurd!

Omdat het geen keiharde, stugge hengel is, maar toch gevoelig en die bij belasting (lees: drillen van een vis) neigt naar een ietwat parabolische actie, heb ik hem ook uitgeprobeerd bij het vissen op (grote) baars en snoekbaars. In het vroege voorjaar, de maand maart, vissen we vaker in de oeverzone van de plas, trollend met pluggen. Hiervoor zetten we dan niet de hele kleine baarsplugjes in , maar net een slag groter. Voorbeeld hiervan is de Pikefighter Junior of de Ikuru Crank 60LL.


Missie geslaagd, nieuwe verticaalhengel goedgekeurd!

Ook bij deze visserij valt op dat de hengeltop heel goed doorgeeft wat er aan het einde van de lijn gebeurt. De trillingen van de plug zijn goed voelbaar, en nog beter: zijn duidelijk niet meer voelbaar als de dreggen een vuiltje hebben opgepikt. Deze dag heb ik de hengel kunnen testen tijdens de dril van een flinke baars, alsook van een dikke zestiger snoekbaars. De Spin 190 heeft enerzijds genoeg body om de stompen van een flinke vis te pareren, en laat toch een mooie curve zien.


Genoeg body om de stompen van een flinke vis te pareren, en laat toch een mooie curve zien

Conclusie: zowel verticaal inzetbaar alsook trollend met middelkleine pluggen, is de Special Force Spin 190 voor de moderne roofvisser een hengel die het hele jaar rond inzetbaar is.

Han van den Eertwegh

Benieuwd naar de Special Force range? Klik hier.
http://www.spro.eu/NL_NL/category/hengels/roofvis/special-force/

Dit vind je misschien ook leuk...