Zoeken naar open water

Maandag een vrije dag, heerlijk, weinig tot geen mensen op het water zo net na het weekend. De weerberichten zagen er goed uit voor de dag, helder blauwe lucht en veel zon, prachtige winterse omstandigheden om achter de roofvis aan te gaan. Planning was om te gaan slepen met mooie dikke horsmakrelen en voorns, dit op een stek waar ik deze manier van visserij nog nooit beproefd had. Tevens wilde ik daar ook gelijk wat water in kaart brengen om later een goede analyse te kunnen maken.

Prachtig wit landschap

Omdat het de dag ervoor al behoorlijk gevroren had en het ’s nachts ook behoorlijk onder nul is geweest, was ik wel een beetje bezorgd over ijsvorming op het water bij de trailerhelling. Dat dit uitkwam bleek al toen we over de brug reden van het water waar we wilden gaan vissen, de vaart lag dicht. Aangekomen bij de helling konden we op het ijs staan, zo dik was het al. Dit had ik nog niet verwacht.

Weinig open water vandaag 

Maar niet voor 1 gat te vangen besloten om door te rijden naar de volgende trailerhelling, eentje die binnen de bebouwde kom ligt, omdat het water hier meestal wat warmer is verwachte ik dat hier nog wel wat water open zou liggen. Maar helaas, op zoek naar de volgende…. ook daar kwamen we van een koude kermis thuis, vandaag wordt er niet uit de boot gevist.

Inmiddels liep het ook al tegen het middaguur en we besloten om dan eerst maar wat te gaan eten en de boot in de garage te stallen. Maar er moest en zou gevist worden vandaag. In verband met de tijd maar een stek opgezocht dichtbij en waar we een redelijke kans hadden om een snoek te vangen. De boothengels geruild voor de kanthengels , en we zijn weer op weg.

Schitterende omstandigheden vandaag 

Aangekomen bij het water lag er in ieder geval geen ijs, gelukkig. Snel de hengels uitpakken alles opzetten en afwachten wat er komen gaat. Het was in ieder geval al een genot om buiten te zijn en aan het water te staan, zo nu en dan komt er een ijsvogel voorbij vliegen en de buizerds zijn ook weer terug.

Op wacht 

Maar dan begint de dobber te bewegen, met een klassieke beweging plopt hij een keer onder om er daarna direct vandoor te gaan. Prachtig gezicht !
Na een seconde of 8 slaat Ate aan, we vissen met een enkele dreg door de rug van de aasvis en willen niet dat hij slikt, deze keer winnen wij, de vis is gehaakt. Na een korte dril glijd de snoek in het schepnet en mag hij op de foto.

Een tijdje blijft het stil, tot opeens een andere dobber begint te zwemmen, hij gaat niet onder maar komt onze richting op, de snoek heeft de aasvis gewoon rustig gepakt en zwemt ermee weg. Ook deze vis blijft hangen, een mooie en al lekkere dikke vis heeft de voorn te pakken genomen.

Mooie vissen in topconditie 

Hier blijft het bij voor deze paar uurtjes, ondanks de tegenslag toch nog aan het water gestaan en vis gevangen.

Verse aasvis van http://www.roofvisaas.nl

Willem Zijlstra 

Dit vind je misschien ook leuk...